MEZINÁRODNÍ DEN TANCE 2016 PDF Tisk Email

Zdroje našeho božství
Jenž ozařuje
Tváře našich předků
A my můžeme spatřit naše děti

Rozpínajíc se do výše, šíře i hloubky
Vše spojuje
v našich tělech a kostech
A paměti

Země se otáčí
Lidstvo je ve velkém pohybu
Želvy se srocují v tiché přípravě
Srdce je poraněné

Tanec ať stane se
Pohybem lásky
Pohybem spravedlnosti
Světlem pravdy

Salã Lemi Ponifasio
překlad Helena Albertová
©MAU

Salã Lemi PONIFASIO

Salā Lemi Ponifasio je samoanský choreograf, tanečník, režisér, výtvarník a umělec. V roce 1995 založil MAU v Aucklandu na Novém Zealandu jako  transformativní aktivitu pracující s komunitami a umělci z celého světa.  MAU je  samoanské slovo, které znamená vyjádření lásky k pravdě.

Osobitě a s vlastní genealogií Ponifasio při své práci odmítá konvenční definice. Ve svém uměleckém světě se Ponifasio orientuje na moderní osobnost a na další dimenze jejího vědomí  pomocí zpomalování  rytmu její přísné estetiky: palety  černých, inverzních snových obrazů; obřadní, obětní tělo;  niterný prostor zvuku, světla a temnoty. Ponifasio předvádí a vystavuje svou práci po celém světě, včetně  Avignon Festival, BAM New York, RuhrTriennale, Edinburgh International Festival, Theatre de la Ville Paris, Onassis Cultural Centre Athens, London’s Southbank, Holland Festival, Luminato Festival, Vienna Festival, Berliner Festspiele, Santiago a Mil Chile, Prague Quadrennial a Benátské biennale.
Mezi poslední práce Lemi Ponifasia patří Lagimoana (2015) vytvořená pro 56. Benátské biennale výtvarných umění;  Apocalypsis (2015), opera od  R. Murray Schafera provedená na Luminato Festivalu v Torontu; I AM: Mapuche (2015) and MAU Mapuche (2016) s domorodými obyvateli  Chile; I AM (2014) ku 100. výročí založení  WW1, které mělo premiéru v  Avignonu, a v následující sezóně na Mezinárodním festivalu v Edinburghu, poté na  Ruhrtriennale v Německu a při  Auckland Arts Festivalu na Novém Zealandu.  Jeho dalšími kreacemi je The Crimson House (2014) zkoumající povahu moci a světa, který se na vše dívá a již zapomíná; Stones In Her Mouth (2013), představuje práci se ženami z Maori, které jsou nositelkami životní síly prostřednictvím obřadů a starobylých písní; dále inscenoval operu Carla Orffa Prometheus (2012) na Ruhrtriennale; dále Le Savali: Berlin (2011), dílo, v němž je konfrontováno říšské Město Berlin s komunitami imigrantských rodin, které se snaží začlenit do společnosti, ale jsou omezováni hrozbou deportace; dále Birds With Skymirrors (2010), reagující na mizení Pacifických ostrovů, které jsou domovem většiny Ponifasiových performerů a jsou devastovány klimatickými změnami;   Tempest: Without A Body (2008), zaměřené na moc a teror a bezprávné zneužívání statní moci.