KULTURA VOLÍ 2017 PDF Tisk Email
Úterý, 26 Září 2017 18:46

Předvolební iniciativa nově vzniklé Platformy uměleckých profesních organizací má konkrétní výstupy.
Anketa deseti otázek na téma „kultura“, zodpovězených třinácti stranami kandidujícími v nadcházejících volbách, byla přehledně graficky zpracována do formy plakátu, v němž lze porovnávat názory a postoje jednotlivých stran ke konkrétním otázkám. Všechny strany se shodují na společenském významu kultury, nutnosti finančně tento resort posílit a všechny chtějí zachovat samostatné ministerstvo a prohlubovat meziresortní spolupráci. Aktuální dění v rámci kampaně můžete sledovat na facebookové události zde.

Plakát s anketou budeme distribuovat v divadlech, na festivalech, v kulturních centrech, tanečních studiích a bude přístupný on-line na stránkách našich členských organizací. Tuto kampaň jsme nazvali Kultura volí 2017 a vyplývá z potřeby hájit současné živé umění a poukázat na nutnost výrazně zlepšit správu kulturní agendy na úrovni státu a samospráv,“ uvádí koordinátorka iniciativy Šárka Pavelková. Platforma uměleckých profesních organizací, kterou tvoří Asociace nezávislých divadel, Vize tance, Herecká asociace a Taneční sdružení ČR spolupracuje s Českým střediskem Mezinárodního divadelního ústavu, nevládní organizace při UNESCO (ITI), které sdružuje všechny profesní organizace z oblasti divadla napříč obory.

V návaznosti na anketu Platformy pořádá české středisko ITI v pondělí 2. října v 15.30 v Divadle v Celetné, Praha 1. debatu zaměřenou na kulturní politiku a dlouhodobé vize podpory umění v ČR vycházející z volebních programů politických stran, které kandidují do PS ČR v říjnových volbách 2017. Diskusi budou moderovat Marta Smolíková, ředitelka Otevřené společnosti o.p.s., a Karel Král, šéfredaktor odborné revue Svět a divadlo a zaměří se nejen na programová prohlášení, ale i na plnění jednotlivých programových bodů a strategických dokumentů.
Účastníky debaty budou zástupci politických stran:
Milena Bartlová, Strana zelených
Daniel Herman, KDU-ČSL
Eliška Kaplický Fuchsová, ANO
Jan Lacina, STAN
Marek Pokorný, ODS
Zdeněk Štefek, KSČM
Dále byli osloveni zástupci ČSSD, TOP09, SPD a Pirátské strany – další diskutující budou upřesněni.

Diskuze je otevřená veřejnosti na základě registrace: zde.
Živý online přenos můžete sledovat na webových stránkách členů Platformy nebo na stránkách

Debata se uskuteční 2. října 2017 od 15:30 do 18:00 hodin v Divadle v Celetné, Celetná 17, Praha 1. Sledovat ji můžete také živě prostřednictvím streamu na www.idu.cz.
Záznam bude dostupný na internetových stránkách www.svetadivadlo.cz a http://iti.idu.cz.
Kontakt pro média: Šárka Pavelková výkonná manažerka AND ČR M +420 774 591 759 E Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
www.vizetance.cz
www.tanecnisdruzeni-cr.cz